Rust ile Çalışmak
Rust ile olan harika yolculuğumuza başlamanın zamanı geldi. Bu bölümde şu alt başlıkları ele alacağız:
- Rust kurulumu (Windows, MacOS, Linux ve WSL)
- Cargo ile çalışmak
- Bir Rust projesinin dosya yapısı
Kurulum
Rust'ı bilgisayarımıza kurmak için "rustup" adlı komut satırı aracını kullanırız. Böylece hem en güncel stabil Rust sürümü hem de Rust ile ilgili çeşitli geliştirici araçları bilgisayarımıza otomatik olarak yüklenmiş olur.
Windows'ta kurulum yapmak için buradaki sayfadan bilgisayarınızın mimarisine (32 bit ya da 64 bit) uygun olan linkten indirme işlemini başlatarak kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Windows için C++ geliştirici araçları da gerekebildiğinden, kurulum aşamalarında Visual Studio ile bu araçların kurulumu da yapılır.
MacOS, Linux ve WSL (Windows subsystem for Linux) için terminalinizde aşağıdaki komutu çalıştırın:
curl --proto '=https' --tlsv1.2 -sSf https://sh.rustup.rs | sh
Kurulumu gözden geçirmek ve sürüm bilgisini öğrenmek için şu komutu çalıştırın:
rustc --version
Rust sürümünü güncellemek için şu komutu çalıştırın:
rustup update
Daha fazla bilgi için resmi sitedeki kurulum sayfasına göz atabilirsiniz.
Cargo ile çalışmak
Cargo, Rust'ın paket yöneticisi ve temel geliştirici aracıdır. Rust projelerinizi geliştirirken size sağladığı araçlar ile birçok işi kolaylaştıran özellikler sağlar ve Rust geliştiricileri tarafından çok yaygın bir şekilde kullanılır. Rust kurulumuyla birlikte otomatik olarak gelen Cargo'nun versiyon bilgisi için şu komutu çalıştırın:
cargo --version
Cargo ile bir Rust projesi başlatmak
Eğer Rust'ı yeni öğrenen biriyseniz Cargo ile kolayca bir Rust projesi başlatabilir ve sunduğu dosya şablonu ve geliştirici araçları ile birçok görevi ona bırakıp sadece işinizi yapmaya odaklanabilirsiniz. Cargo ile bir proje başlatmak için terminalinizde şu komutu çalıştırın:
cargo new hello_world
cd hello_world
İlk komutu çalıştırdığınızda "hello_world" adında yeni bir Rust projesi başlatılır, eğer başka bir ad vermek istiyorsanız
cargo new
yazdıktan sonra projenizin adını yazın.
Terminalinizde proje dizinindeyken ilk Rust projenizi derlemek (compile) için şu komutu çalıştırın:
cargo build
Böylece Cargo sizin için Rust kodlarınızı derleyecek (bilgisayarın anlayabildiği makine kodlarına dönüştürecek) ve çalıştırılmaya hazır hale getirecektir. Derlenen kodları çalıştırmak için şu komutu çalıştırın:
cargo run
Bu komutu çalıştırdıktan sonra terminalde varsayılan olarak "Hello, world!" yazdırılır. Tebrikler, ilk Rust projenizi çalıştırdınız! Şimdi Cargo ile oluşturduğunuz bir Rust projesinin dosya yapısını inceleyelim.
Bir Rust projesinin dosya yapısı
Cargo ile oluşturduğunuz bir proje ile sizin için çeşitli dosyalardan oluşan bir şablon oluşturulur. Şimdi bu dosyaların neler olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenelim. "hello_world" adıyla oluşturduğumuz proje dosyasını herhangi bir IDE ( VSCode gibi) ile açtığınızda sol tarafta şöyle bir dosya ağacı görürüz:
- "hello_world"
- "src"
- "main.rs"
- ".gitignore"
- "Cargo.toml"
Bu dosya ağacındaki ögeleri tek tek inceleyelim.
- "src" adlı klasör uygulamanın kaynak kodlarının bulunduğu dosyanın adıdır. İçerisinde bulunan "main.rs" ise default (varsayılan) çalıştırılabilir (executable) kodların olduğu dosyadır.
- "Cargo.toml" proje hakkında bir takım bilgilerin kaydedildiği ve ayarlandığı bir konfigürasyon dosyasıdır.
- ".gitignore" uzak Git reponuza (Github gibi) dahil etmek istemediğiniz dosyaların adlarının kaydedildiği dosyadır.
Başlangıç için yeterli bir dosya yapısı olsa da Rust projeniz büyüdükçe daha farklı dosya türleri ve yapıları ile çalışmanız olasıdır.